bg en
За нас

За нас

Философията
Храната и виното са основата, върху която градим нашата дейност. За нас, в Gourmet, храната и виното са общуване и ритуал, вековна култура и акт на творчество, естетика и интелектуално предизвикателство. 


Храната трябва да е вкусна, а виното – качествено, и заедно да доставят удоволствие. Пълноценните ястия – приготвени с добри съставки, с щадящи продуктите техники и умело подправени, са апетитни и носят наслада, приятни мигове, хубаво настроение и радост от живота.
Едновременно с това храната изгражда организма ни, настроението ни, здравето ни. Хипократ е казал, че лекарството трябва да е храна, а храната – лекарство. Мярката е съществен елемент от правилното хранене и добрия начин на живот.


Съчетаването на храната с качествено вино в неголеми количества допринася не само за удоволствието от вкуса и от съпреживяването, но и за едно още по-здравословно хранене. Феноменът на средиземноморската диета е доказателство за това. Виното, тази древна напитка на боговете, е съвършеният партньор на вкусната храна. За нас виното е постоянен извор на професионален интерес и предизвикателство, но и източник на сетивна наслада. 


Тъй като приемаме и уважаваме всички начини на хранене, кулинарните ни издания са както за вегани и всички видове вегетарианци, така и за хората, които ядат месо. Крайностите са ни чужди и вярваме, че всички тези системи могат да осигуряват както балансирано и пълноценно хранене, така и удоволствие от яденето.
Безкрайно разнообразен е светът на храната и виното и ние го разглеждаме и харесваме в цялата му многоликост. Отнасяме с интерес и респект към родната ни традиция и се стараем да откриваме позабравени регионални рецепти или продукти. Също така задълбочено и подробно следим чрез редовни дегустации българските вина и даваме информация за производителите им. Изобщо полагаме немалко усилия да допринасяме за развитието на българското вино. Но също така вярваме, че хората по цялата Земя предлагат интересни продукти, ястия и вина. И че е ценно българските вина и кулинария да се съизмерват на равна основа с тези от целия свят. 


От друга страна в готвенето насърчаваме използването на местни продукти и често ги предлагаме като заместители на чуждоземни – за нас има значение колко километра е изминал един продукт, преди да се появи в чинията ни.
Тайната на добрата храна е в продуктите. Без качествени продукти няма вкусна и полезна храна. Борим се за свят, в който храната ни е от свежи, чисти, сезонни, местни, автентични продукти, пълни със силата, ароматите и вкуса на една съхранена природа.


Устойчивото развитие е важна част от философията на Gourmet за виното, храната, храненето и продуктите. Дълбоко уважаваме и пишем за онези производители, които са се посветили на мисията да осигуряват на хората екологично чисти продукти с истински вкус. Природата и нейните дарове са най-голямото ни богатство. 
За нас е важна и социалната страна на храната. Вярваме, че е нужно в света да се наложи справедливост за хората, които произвеждат храна. Затова подкрепяме организацията и продуктите на „справедливата търговия” FairTrade.


Заставаме и зад международното движение SlowFood, заради усилията му да преоткрие и възроди автентични местни продукти, сортове и породи по цял свят и да съхрани агро-гастрономическото биоразнообразие на планетата ни, както и заради стремежа му да се бори за достоен живот на малките селски производители по целия свят.
Обявяваме се и за пълноценното оползотворяване на храната, против безотговорното й изхвърляне и за създаването на хранителни банки, осигуряващи качествена храна на огромен брой нуждаещи се от нея.
Философията ни за виното, храната и природата прозира през всички страници на нашите издания – и периодични, и интернет сайтове. В духа на тази философия са и нашите събития, и изобщо цялата ни дейност. Тази обща философия е и кредо на всеки един от екипа на Gourmet.